Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Cirkulär ekonomi skapar kraftsamling under Sveriges Innovationsriksdag i Borås

Nyhet: 2018-04-11


Närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: Sara Elg.

Under två dagar samlar Sveriges Innovationsriksdag 450 personer från 60 inkubatorer och science parks runt om i Sverige. Årets tema är cirkulär ekonomi och konferensen besöks bland annat av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Miljöminister Karolina Skoog. 2018 är det Borås tur att arrangera årskonferensen med Inkubatorn i Borås och Science Park Borås som värdar.

Sveriges Innovationsriksdag är årskonferensen som samlar kärnan av Sveriges innovationssystem bestående av ledande politiker, beslutsfattare, företrädare för innovationsmiljöer, lärosäten och institut, näringsliv och andra opinionsbildare. Evenemanget har på väldigt kort tid etablerat sig som den självklara arenan för att diskutera varför olika aspekter av innovation är viktigt för svensk näringslivsförnyelse, samt hur vi bäst kan arbeta för att ta vara på alla de möjligheter som erbjuds.

Henrik Jansson är VD på Inkubatorn i Borås och tycker att det är ett ärofyllt uppdrag.

- Att ha två stadsråd på plats är smått magiskt och det är jag enormt stolt över. Sedan att eventet är utsåld 3-4 veckor innan visar på att det finns ett behov för en sådan här arena. Man kunde inte drömma om detta för 10 år sedan, säger Henrik Jansson.

Årets tema som är cirkulär ekonomi är ett uttryck för ekonomiska modeller som lyfter fram affärsmöjligheter där kretslopp dominerar snarare än linjära processer. Till exempel att varor inte slängs utan återvinns till nya material med mera.

- Det ligger extremt rätt i tiden och är ett tema som är en kraftsamling. Det kommer diskuteras klimatsmarta innovation här i två dagar och ska vi nå klimatmål då behöver detta vara breda överenskommelsen. Genom att miljöministern är på plats skänker det tyngd åt frågan och visar på att vi har valt rätt fråga att belysa, säger Henrik Jansson.

Inkubatorn i Borås är även en del av projektet VINK. VINK är en samverkan mellan åtta västsvenska inkubatorer för att genomföra ett kvalitetshöjande program. Syfte är att skapa bättre förutsättningar för inkubatorerna att arbeta tillsammans och i slutändan få bättre resultat av sina arbeten. De inkubatorer som deltar i projektet är GU Ventures, Chalmers Ventures, Brewhouse, Inkubatorn i Borås, Framtidens Företag, Gothia Innovation, Sahlgrenska Science Park och Innovatum.

Klementina Österberg som är VD på GU Ventures är huvudansvarig för VINK.

- Det är kul att välkomna Sveriges Innovationsriksdag tillbaka till västsverige och visa upp vad som händer här i regionen. Det är lika viktigt att benchmarka mot resten av Sverige och dela erfarenheter samt jobba bättre tillsammans, säger Klementina Österberg.

Sveriges Innovationsriksdag hålls 10-11 april på Textile Fashion Center i Borås och både GU Ventures samt de andra inkubatorerna i regionen är på plats.

AV:

Nyheter

 • GU Ventures Fas II bolag söker affärsinriktad VD med erfarenhet av läkemedelsutveckling

  [2019-05-07] Vi söker omgående en affärsinriktad och entreprenöriell VD med erfarenhet inom bioteknikområdet till Alchoii AB, som bedriver forskning och utveckling av ett nytt läkemedel för behandling av alkoholberoende ¿ där det finns mycket stort behov av mer effektiv behandling

 • GU Ventures national finalist in the Nordic Startup Awards!

  [2018-08-20] GU Ventures is proud to announce that we made it to the finals in the Nordic Startup Awards 2018 in the "Best Accelerator or Incubation program" category - together with four champions in the field. In total, 2500 nominated startups, incubators, investors and eco system heros are participating.

 • GU Ventures meddelar nya styrelseledamöter

  [2018-05-02] Den 25 april hölls GU Ventures årsstämma där två nya styrelseledamöter vales in i styrelsen.

 • Cirkulär ekonomi skapar kraftsamling under Sveriges Innovationsriksdag i Borås

  [2018-04-11] Under två dagar samlar Sveriges Innovationsriksdag 450 personer från 60 inkubatorer och science parks runt om i Sverige. Årets tema är cirkulär ekonomi och konferensen besöks bland annat av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Miljöminister Karolina Skoog. 2018 är det Borås tur att arrangera årskonferensen med Inkubatorn i Borås och Science Park Borås som värdar.

 • CELLINK vinner prestigefyllda "Red Dot Award" för sin 3D-bioprinter BIO X

  [2018-04-11] CELLINKs BIO X 3D-Bioprinter har tilldelats Red Dot Award för produktdesign. Det prestigefyllda Red Dot Award är en internationell designtävling där produkter bedöms i olika kategorier av branschledande designers. I år deltog produkter från 59 länder.

 • BioGaia förvärvar GU Ventures aktiepost i Metabogen

  [2018-04-09] GU Ventures meddelar att BioGaia har förvärvat ytterligare andelar i det gemensamma innehavet MetaboGen AB i en affär som inkluderar GU Ventures hela aktiepost. BioGaia blir därmed majoritetsägare i bolaget. Samtidigt meddelar BioGaia att de kommer att initiera flera forskningsprojekt i MetaboGen i samarbete med forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers.

 • Smartster blir publikt och startar crowdfunding

  [2018-03-27] Smartster ¿ Smartster Group AB (publ), som driver marknadsplatsen Smartster i 5 länder, tar nu nästa steg i sina förberedelser mot en listning genom att göra bolaget publikt och starta en crowdfunding kampanj om upp till 20,4 MSEK via Fundedbyme. I samband med att kampanjen går live idag, meddelar bolaget att mer än 10 MSEK är förtecknat och garanterat och att man ser fram emot ett stort intresse från allmänheten att delta i emissionen.

 • GU Ventures topprankas som en av världens främsta inkubatorer

  [2018-03-01] UBI Globals rankning av inkubatorer runt om i världen har nu avgjorts med det glädjande resultatet att GU Ventures har topprankats som en av de främsta inkubatorerna i världen tillsammans med tre andra svenska inkubatorer.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?