Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

BioGaia förvärvar GU Ventures aktiepost i MetaboGen

Nyhet: 2018-04-09

Från vänster: Klementina Österberg, Peter Rothschild, Sara Malcus, Fredrik Bäckhed och Jens B Nielsen.

GU Ventures meddelar att BioGaia har förvärvat ytterligare andelar i det gemensamma innehavet MetaboGen AB i en affär som inkluderar GU Ventures hela aktiepost. BioGaia blir därmed majoritetsägare i bolaget. Samtidigt meddelar BioGaia att de kommer att initiera flera forskningsprojekt i MetaboGen i samarbete med forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers.

GU Ventures, som är en topprankad inkubator och såddinvesterare helägd av svenska staten, har tillsammans med professor Fredrik Bäckhed, Göteborgs universitet, och med professor Jens B Nielsen, Chalmers tekniska högskola, startat och bedrivit en kommersiell verksamhet i det gemensamt bildade företaget MetaboGen. Sedan starten 2011 har företaget haft fokus på utveckling av nya produkter inom mikrobiom- och tarmflora fältet baserat på forskningsresultat framkomna vid Göteborgs universitet och Chalmers. BioGaia investerade i 2014 och har sedan dess varit delaktig i utvecklingen av MetaboGen.

”Vi på GU Ventures har med glädje stöttat MetaboGen, som under flera år har letts av vår dåvarande affärsutvecklare, Sara Malcus, som är numera VD i bolaget. Vi har nått fina framsteg i verksamheten och har lyckats säkerställa en långsiktig utvecklingsplan tillsammans med forskarna. Det är nu läge för oss att gå ur när vårt uppdrag är utfört. Vi önskar såväl BioGaia som MetaboGen och forskarna vid våra göteborgska lärosäten fortsatt lycka till framåt,” säger Klementina Österberg, VD för GU Ventures.

Förvärvet uppgår till sammanlagt 11,7 mkr för 26% av aktierna i MetaboGen, vilket gör BioGaia till majoritets­ägare med 62% av aktierna. BioGaia erhåller också option att förvärva resterande 38% i MetaboGen inom en treårsperiod. Den ytterligare köpeskillingen kan uppgå till maximalt 40 mkr beroende på om ett antal milstolpar är uppnådda.

MetaboGen har varit framgångsrik i sin framtagning av viktig ny IP och nya produkter inom fältet och har ingått samarbetsavtal med såväl BioGaia som läkemedelsföretaget Ferring. Forskningen på mikrobiomet går mycket snabbt framåt och läkemedelsföretag gör stora investeringar inom området. Genom satsningen i MetaboGen ämnar BioGaia behålla sin starka position inom det probiotiska forskningsområdet.

”Mikrobiomet är ett hett forskningsområde och MetaboGens verksamhet ligger därför helt i linje med utvecklingen av BioGaia-gruppen. BioGaias kärnverksamhet, tillsammans med dotterbolaget BioGaia Pharma och nu också MetaboGen, ger oss en solid plattform för att kunna fortsätta ligga i probiotikaforskningens framkant,” säger Peter Rothschild, koncernchef BioGaia.

BioGaia meddelar att de även kommer att initiera ett antal forskningsprojekt i MetaboGen. Kostnaden för dessa projekt beräknas till omkring 22 miljoner kronor och projekten kommer att genomföras under en treårsperiod i samarbete med forskarna vid Göteborgs universitet och Chalmers.

”Vi ser fram emot ett fördjupat samarbete med BioGaia, som vi ser som en långsiktig partner. Investeringen ger oss möjlighet att forska vidare och utveckla terapier inom mikrobiomområdet,” säger Fredrik Bäckhed, professor vid Göteborgs universitet.

Professorerna Fredrik Bäckhed och Jens B Nielsen kommer fortsätta att arbeta med bolaget. Likaså kommer Peter Rothschild fortsatt vara styrelseordförande och Sara Malcus vd i MetaboGen. Bolaget har ett laboratorium, där utveckling av nya probiotiska stammar sker, inom AstraZenecas BioVentureHub i Göteborg.


För mer information:

Klementina Österberg, VD GU Ventures: klementina@ventures.gu.se eller 070-440 1190

Peter Rothschild, koncernchef BioGaia och tillika styrelseordförande i MetaboGen: pr@biogaia.se eller 070-830 6540

 

BioGaias pressmeddelande:

SVE: https://www.biogaia.se/pressrelease/biogaia-okar-ytterligare-i-metabogen/

ENG: https://www.biogaia.com/pressrelease/biogaia-increases-further-in-metabogen/

 

Om BioGaia

BioGaia är ett svenskt innovativt hälsoföretag som utvecklar, marknadsför och säljer probiotiska produkter med dokumenterade hälsofördelar. Produkterna säljs av lokala distributionspartners i 100 länder. Moderbolaget BioGaia ABs B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm, segmentet för medelstora bolag. Läs mer på www.biogaia.se.

Om MetaboGen

MetaboGen utvecklar produkter med fokus på mikrobiomet och tarmflorans sammansättning, samt dess påverkan på hälsan. Bolaget grundades 2011 i Göteborg och är baserat på världsledande forskning av professor Fredrik Bäckhed (Göteborgs universitet) och professor Jens Nielsen (Chalmers tekniska högskola). Huvudägare är BioGaia AB. MetaboGens teknologi, tillsammans med mer än 25 års erfarenhet av probiotisk utveckling från BioGaia, ger bolaget en unik möjlighet att utveckla nästa generations mikrobiella produkter. Läs mer på www.metabogen.com.

AV:

Nyheter

 • GU Ventures Fas II bolag söker affärsinriktad VD med erfarenhet av läkemedelsutveckling

  [2019-05-07] Vi söker omgående en affärsinriktad och entreprenöriell VD med erfarenhet inom bioteknikområdet till Alchoii AB, som bedriver forskning och utveckling av ett nytt läkemedel för behandling av alkoholberoende ¿ där det finns mycket stort behov av mer effektiv behandling

 • GU Ventures national finalist in the Nordic Startup Awards!

  [2018-08-20] GU Ventures is proud to announce that we made it to the finals in the Nordic Startup Awards 2018 in the "Best Accelerator or Incubation program" category - together with four champions in the field. In total, 2500 nominated startups, incubators, investors and eco system heros are participating.

 • GU Ventures meddelar nya styrelseledamöter

  [2018-05-02] Den 25 april hölls GU Ventures årsstämma där två nya styrelseledamöter vales in i styrelsen.

 • Cirkulär ekonomi skapar kraftsamling under Sveriges Innovationsriksdag i Borås

  [2018-04-11] Under två dagar samlar Sveriges Innovationsriksdag 450 personer från 60 inkubatorer och science parks runt om i Sverige. Årets tema är cirkulär ekonomi och konferensen besöks bland annat av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Miljöminister Karolina Skoog. 2018 är det Borås tur att arrangera årskonferensen med Inkubatorn i Borås och Science Park Borås som värdar.

 • CELLINK vinner prestigefyllda "Red Dot Award" för sin 3D-bioprinter BIO X

  [2018-04-11] CELLINKs BIO X 3D-Bioprinter har tilldelats Red Dot Award för produktdesign. Det prestigefyllda Red Dot Award är en internationell designtävling där produkter bedöms i olika kategorier av branschledande designers. I år deltog produkter från 59 länder.

 • BioGaia förvärvar GU Ventures aktiepost i Metabogen

  [2018-04-09] GU Ventures meddelar att BioGaia har förvärvat ytterligare andelar i det gemensamma innehavet MetaboGen AB i en affär som inkluderar GU Ventures hela aktiepost. BioGaia blir därmed majoritetsägare i bolaget. Samtidigt meddelar BioGaia att de kommer att initiera flera forskningsprojekt i MetaboGen i samarbete med forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers.

 • Smartster blir publikt och startar crowdfunding

  [2018-03-27] Smartster ¿ Smartster Group AB (publ), som driver marknadsplatsen Smartster i 5 länder, tar nu nästa steg i sina förberedelser mot en listning genom att göra bolaget publikt och starta en crowdfunding kampanj om upp till 20,4 MSEK via Fundedbyme. I samband med att kampanjen går live idag, meddelar bolaget att mer än 10 MSEK är förtecknat och garanterat och att man ser fram emot ett stort intresse från allmänheten att delta i emissionen.

 • GU Ventures topprankas som en av världens främsta inkubatorer

  [2018-03-01] UBI Globals rankning av inkubatorer runt om i världen har nu avgjorts med det glädjande resultatet att GU Ventures har topprankats som en av de främsta inkubatorerna i världen tillsammans med tre andra svenska inkubatorer.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?