Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hållbar tillväxt - Sociala innovationer

Idéer som bidrar till ett resilient samhälle genom social inkludering och minskad klimatpåverkan.

GU Ventures driver sedan 2013 projektet STAR – Social Innovation och Tillväxt för Alla i Regionen. Ett projekt som har till syfte att utmana innovationssystemet och GU Ventures egen affärsutvecklingsprocess att fokusera på mer hållbara innovationer för att bidra till ett resilient samhälle genom social inkludering och minskad klimatpåverkan.
Social innovation handlar om att möta samhället utmaningar genom innovativa tjänster, produkter, processer och metoder. Arbetet är helt behovs drivet och utmaningarna och målen är bland annat definierade i FNs 17 globala hållbarhetsmål (Sustainable Development Goals).
Sociala innovationer inbegriper hela hållbarhets begreppet där utgångspunkten är att ekologisk stabilitet och social stabilitet utgör grunden för ekonomisk stabilitet och en långsiktig hållbar global utveckling.

Ekologisk hållbarhet handlar om jordens ekosystem och att långsiktigt behålla önskade funktioner, t ex produktion av mat, energi, rent vatten, klimatreglering och rekreation.

Social hållbarhet är avgörande för ett demokratiskt samhälle och helt nödvändigt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Inom social hållbarhet ingår begrepp såsom demokrati, delaktighet och inflytande, jämställdhet, utbildning, information, hälsa och livskvalitet, bostäder, kultur religions- och yttrandefrihet.

Om vi därefter går över till ekonomisk hållbarhet så är det ett resultat av ekologisk och social hållbarhet. Vilket då innebär att vi genererar ekonomisk vinst samtidigt som vi bevarar naturkapitalet, utnyttjar resurser effektivare, konsumerar klokare och är socialt inkluderande.
För att kunna bidra till en långsiktig hållbar tillväxt arbetar GU Venture genom STAR projektet med fyra olika produkter för att öka medvetenheten om hållbarhet. Vi utbildar och informerar våra idégivare, bolag och andra intressenter för att höja kunskapen och medvetenhetsnivån. Vi implementerar hållbarhetslogiken i vår organisation och i våra bolag. Här har vi loggat GU Ventures bolag gentemot de globala hållbarhetsmålen och visat att 87% av GU Ventures bolag bidrar till SDG målen. Läs om resultatet här! 

Vi arbetar också med att uppdatera vårt strukturkapital samt konkret med bolagsutveckling utifrån ovan beskrivna hållbarhetslogik. Därutöver arbetar vi med systemförändrande innovationer för att visa på möjligheten att göra saker på ett annat sätt samt för att inhämta kunskap och inspiration till vår affärsutvecklingsprocess.

Vi är övertygade om att affärer, hållbarhet och samhällsansvar går hand i hand!

Om du har en idé som du tror kan bidra till ett mer resilient samhälle genom social inkludering och minskad klimatpåverkan eller om du är intresserad av att utveckla din affärsidé för att bättre svara upp mot FNs hållbarhetsmål alternativt önskar mer information om GU Ventures arbete inom hållbar tillväxt, kontakta gärna Sofia Ström, affärsutvecklare och ansvarig för social innovation på GU Ventures på sofia.strom@ventures.gu.se eller 0707-131150.
 

Kontaktinformation

Sofia Ström

Erik Dahlbergsgatan 11A, Vån 2, SE-411 26 Göteborg

Telefon:
+46 (0)70-7131150

Sidansvarig: Magda Rosinski|Sidan uppdaterades: 2017-03-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?